Léon – Santiago de Compostela 16 dagen – 14 wandeldagen
* Compleet verzorgt inclusief vliegreis
De Camino Frances is de route die door de meeste pelgrims wordt gelopen. Pelgrims komen echt overal van ter wereld vandaan. Uw start ligt in de oude historische stadskern van Léon, vanaf daar is het nog ongeveer 300 km naar Santiago de Compostela. De route gaat langs mooie plaatsen zoals Astorga met het bisschoppelijk paleis van Gaudi en de Heuvels via het ‘Crus de Ferro’ waar pelgrims, al eeuwen, lang hun van thuis meegenomen ‘last’ achterlaten, in de vorm van een steen. Verder brengt de route u via de O Cebreiro Galicië naar Sarria, de startplaats voor de laatste officiële 100 km. Hierna komt u door het mooie Gallische landschap steeds dichter bij het graf van apostel Jakobs in Santiago. Op de laatste dag beklimt u de Monto de Gozo, of te wel vreugde berg. Vanaf hier ziet u de contouren van Santiago opdoemen. Nu resten de laatste kilometers naar de Kathedraal. Via Tarbes reist u weer terug naar Nederland.
Hier verkrijgt u uw ‘Compostela’ certificaat en ontdek de magie van de oude binnenstad van Santiago, een UNESCO World Heritage Site.
Programma:
Dag 1 Léon,
Het historische centrum van Léon is een genot voor ieder die van kunst en cultuur houdt. Léon was gedurende de middeleeuwen de hoofdstad van het gelijknamige koninkrijk en een belangrijk handelscentrum en pleisterplaats voor pelgrims langs de Camino. Een bezoek aan de Pulchra Leonina, de romaanse versie van de sixtijnse kapel is een hoogtepunt hierin. De stad leent zich uitermate goed om al wandelend over de brede boulevard de pracht en praal van haar vele paleizen, kloosters en pleinen te bewonderen.
Dag 2 Léon – Villar de Mazarife: 21km ± 6u,
Léon achter U latend betreedt het een vlak landbouwlandschap waar voornamelijk graan, aardappels, suikerbieten en bonen geteeld worden. Via vele kleine paadjes en boerenweggetjes voert het u door de velden naar Villar de Mazarife
Dag 3 Villar de Mazarife – Astorga: 29km ± 7,30u,
Onderweg komt u door het prachtige middeleeuwse Hospital de Orbigo, met zijn imposante riddelijke brug. Hierbij is mooi verhaal van de geschiedenis. Na deze gepasseerd te zijn, trekt de Camino de groene heuvels in. Een dag wandelen door dit glooiende landschap met hier en daar groene weiden en boomgaarden, brengt ons naar Astorga. Ommuurd tijdens het Romeinse tijdperk omdat het een belangrijk handelscentrum door de eeuwen heen is geweest. Bezoek aan het bisschoppelijke paleis van Gaudi, is meer dan de moeite waard.
Dag 4 Astorga – Rabanal del Camino: 19km ± 5u,
Uw weg begint langzamerhand te stijgen. De route gaat door een velden van brem en heidestruiken en loopt hier en daar door dichte dennenbossen. Op het einde van deze etappe bereiken u het kleine Rabanal del Camino met een aantal mooie barokke kapelletjes en romaanse kerk.
Dag 5 Rabanal del Camino – Ponferrada: 32km ± 7,30u,
Het pad klimt omhoog langs de met heide en struikgewas bedekte velden. Onderweg komt u door het dorpje Foncebadon. Dit was tot een paar jaar geleden verlaten. En werd bewoont door wilde honden, die het op pelgrims hadden gemunt. Op dit gedeelte van de Camino geeft u vele mooie uitzichten over valleien en bergen hierin de streek. Boven bereikt u het bekende pelgrimskruis Cruz de Ferro. Hier laten de vele pelgrims een steen achter die ze meenamen vanuit hun thuis. Dit als symbool van hun “last” die ze achter zich willen laten. Het kruis staat dan ook op een berg van hier achtergelaten stenen. Hierna komt u de herberg van een van de laatste tempeliers, waar ze de klok luiden voor elke pelgrim. Daarna daalt het pad steil af naar het dal van de Bierzo en de oude tempelierstad Ponferrada. Hier is de best bewaarde burcht van de tempeliers en is te bezoeken.
Dag 6 Ponferrada – Villafranca del Bierzo: 23km ± 6u,
Het pad voert ons vandaag door de met bergen omringde dal van de Bierzo. De landschappen die we vandaag passeren, bestaat hoofdzakelijk uit akkerbouw. Door een netwerk van kleine landelijke veldwegen, welke intensief worden gebruikt door de akkerbouwers. Ook wordt hier regelmatig wijn verbouwd dankzij het goede klimaat hier. Zo komen we in het mooie Villafranca del Bierzo aan.
Dag 7 Villafranca del Bierzo – O Çebreiro:28km ± 7u, (700Klim),
Van Villafranca del Bierzo naar de O Cebreiro is de zwaarste etappe van deze gehele reis. Met een klim naar het op de top gelegen O Cebreiro. Dit is van 550 naar 1250mtr. Het pad volgt eerst de vruchtbare dal van de Valvace. Om daarna via klimpaden steeds verder een weg omhoog te gaan. Dit mede door dichte eiken en kastanje bossen. Het laatste stuk van deze tocht loopt door heide landschap met hele mooie vergezichten. Vooral het laatste gedeelte is het zwaardere stuk en bereikt u het oude O Çebreiro. De oorsprong is duidelijk Keltische en is in dit bergdorpje is duidelijk te zien. Met het bereiken van O Cebreiro passeert u de provinciegrens, u bevindt zich nu in Keltische Galicië.
Dag 8 O Cebreiro- Triacastella: 21km ± 5,30u,
De weg voert u over de met heide begroeide bergruggen. U geniet van mooie uitzichten en komt langs een pelgrimsmonument. Er komt nog een laatste klim naar het hoogste punt van deze route, de Alto do Polo. Wij hopen dat Jakobus u gezind is, zodat u geniet van schitterende vergezichten in alle richtingen. Hierna een lange afdaling naar Triacastella, het eindpunt van deze dag.
Dag 9 Triacastella – Sarria: 17Km ± 5u,
De Camino gaat vandaag door de het smalle dal van de Ouribro naar het monumentale Samos klooster. Dit barokke kloosterkerk is een voorbeelden van deze stroming in Galicië. Uw Camino eindigt vandaag in Sarria. Al eeuwen een belangrijke stopplaats voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. De mooie romaanse kerk is daar nog getuige van. Nu is dit een levendig handelsplaatsje vooral bekend om de culinaire zaken.
Dag 10 Sarria – Portomarin: 23km ± 6u,
De Camino voert u vandaag langs kleine Galiciche nederzettingen en kastanje bossen. U loopt over rustige en landelijke weggetjes naar het dorpje Barbedelo. Via de brug over het stuwmeer de Embalse de Belesar wandelen we Portomarin binnen. Portomarin lag vroeger in het dal waar nu het stuwmeer is. De kerk is steen voor steen afgebroken en weer op huidige plaats opgebouwd.
Dag 11 Portomarin – Palas de rei: 23km ± 6,30u,
De Camino vervolgt zijn weg door de beboste heuvels. In het begin loopt u sterk omhoog daarna meer glooiend, langs een doorgaande weg. Wel met vele bospaden en mooi landschap. Onderweg passeert u de mooie gebeeldhouwde romaanse portiek van Eirexe. Palas de rei ons eindpunt van vandaag is een stadje van scherpe contrasten.
Dag 12 Palas de rei – Aruza: 28km ± 7u,
De Camino daalt nu verder door de dichte bossen en groene vee weides van Galicië. Een oud middeleeuws pad van brede plaveien brengt u naar het leuke dorpje Leboreiro. Met zijn mooie romaanse kerk. Na enige tijd passeert u Melide, staat bekend in Galicië vanwege culinaire hoogstand. Vervolgens steekt het pad verschillende kleine riviertjes over en via een schaduwrijk bospad bereikt u het middeleeuwse dorpje Ribadiso en kort daarna Aruza.
Dag 13 Aruza- Pedrouzo: 18km ± 5,30u,
De Camino volgt weer een netwerk van kleine bospaden en rustige landweggetjes. U komt in de bekende typische eucalyptus bossen, met zijn zoete geur. In Sant Irene is gelijknamige kapel bij een bijzondere bron. U vervolgt uw Camino over een rustige landweg naar Pedrouzo.
Dag 14 Pedrouzo – Santiago de Compostella: 19km ± 5,30u,
De Camino loopt door met eucalyptus bossen en landweggetjes in de richting van Santiago. U maakt nog een klimmetje rond het vliegveld van Santiago, waar u ook de gemeentegrens passeert. Daarna daalt u af naar de rivier Lavacolla, waar pelgrims zich vroeger wasten alvorens de stad Santiago de Compostela binnen te gaan. De Camino klimt nu stevig nog op naar de top van de Monte de Gozo. Het statige Santiago de Compostela met zijn wereldberoemde kathedraal, komt nu inzicht en het eindpunt van deze fantastische reis. Na het bereiken van de Kathedraal gaan we bij het pelgrimsbureau onze Compostelaat halen en worden we bijgeschreven in het grote register van alle pelgrims.
Dag 15
Na het ontbijt, is er