Agenda

aug
25
zo
Der Ökumenische Pilgerweg, Duitsland Leipzig naar Eisenach – DW
aug 25 – aug 31 hele dag

Ontmoeting met Luther en Bach in Duitsland, via de oecumenische pelgrimsweg
Leipzig naar Eisenach, Duitsland
Het bijzondere dat deze weg zich kenmerkt door rijke historie van het gebied.

25 t/m 31 augustus 2019
Wandelreis over een aanlooproute, naar Santiago, uit het oosten van Duitsland. In 7 wandelt u tussen Leipzig en Eisenach. De Duitse Jakobusweg draagt de naam “Der Ökumenische Pilgerweg”. Het bijzondere dat deze weg zich kenmerkt door rijke historie van het gebied.

Afgelopen jaar was het precies 500 jaar geleden dat Luther zijn 95 stellingen heeft vastgespijkerde op de deur van de slotkerk in Wittenberg. Dit vormde het begin van een revolutie in het religieuze denken. Eerst in Duitsland, vervolgens in Rome en daarna in de rest van Europa. De Oecumenische Pelgrimsweg, voert ons langs de belangrijkste steden waar Luther leefde.

We starten deze reis op zondag in Amersfoort. Hiervandaan rijden we gezamenlijk in een personenbus naar Leipzig. Hier zal de eerste overnachting plaatsvinden in een jeugdherberg. De volgende dag begint onze pelgrimstocht naar Eisenach. We wandelen over de Oecumenische Pelgrimsweg; de bagage wordt met de bus vervoerd. In sommige plaatsen kan van te voren geen logies worden gereserveerd. Dit is normaal voor pelgrims die onderweg zijn naar Santiago de Compostela. Uw ervaren gids zorgt dat het goed komt! In Leipzig is er tijd voor het bezichtigen van deze mooie Bachstad, met het graf van de grote componist in de Thomaskirche, waar hij tot zijn dood cantor-organist was. Daarnaast is Leipzig bekend vanwege bouwwerken in Jugendstil.

Op maandag maken we een stevige wandeling. Ons doel is de oude kerk van Merseburg aan de rivier de Saale. Hier overnachten we in een pelgrimsherberg. Van Merseburg vertrekken we de volgende dag naar Naumburg. De overnachting is in het klooster van Roßbach, vlak voor Naumburg. Woensdag staat de Weinstraße – het woord zegt het al: door het wijndal van de Saale – op het programma. We lopen naar Eckartsberga, waar we slapen in het gemeenschapshuis van de kerk. Op donderdag starten we in Buttelstedt; door mooie landerijen bereiken het indrukwekkende concentratiekamp Buchenwald. Hiervandaan gaan we naar Erfurt, waar we in de pelgrimsherberg overnachten. Erfurt is de plaats waar Luther, Meister Eckhart en Bonifatius hebben gestudeerd / gewerkt. We vinden hier logies in het oude Augustijnenklooster.

De tocht voert ons op vrijdag naar Gotha. Na een mooie wandeling door Erfurt komen we bij fraaie akkers en landbouwvelden in deze streek. We lopen langs Frienstedt richting Gotha. Hierna reizen we door naar Eisenach en overnachten we bij de zusters in het klooster van het Evangelisch Lutherse Diaconessenhuis. Op zaterdag, alweer de laatste dag, bezoeken we eerst Eisenach en kasteel De Wartburg, waar Maarten Luther, de grote reformator uit 1517, ondergedoken zat en het Nieuwe Testament in het Duits vertaalde. Rond 10.30 uur beginnen we aan onze thuisreis. We verwachten rond 16.00 uur weer bij station Amersfoort te zijn.

Het bijzondere is dat deze weg zich kenmerkt door de rijke historie van het gebied. Trekkend door deze streek met de menselijke tred en openstaan voor de ontmoeting met alles en iedereen op je weg. Maakt dat je rijker en geeft de verbondenheid die we als mensen met de schepping hebben inhoud.

sep
1
zo
Tour de Vézelay
sep 1 – sep 7 hele dag

1 t/m 7 september 2019
Tour du Vézelay is een prachtige rond wandeling door één van de oudste cultuurlandschappen van Frankrijk. Geniet van het wandelen door dit prachtige landschap en voel je (weer) even een pelgrim, een vreemdeling, “een mens die door het veld gaat’ (de letterlijke betekenis van pelgrim). Vooral ook iemand die onderweg is en met open ogen en hart de wereld tegemoet treedt. Onderweg gaan met bijzondere verhalen, waarbij ook uw verhaal er mag zijn.

Rond Vézelay: Tijdens onze tocht volgen we het oostelijke deel van de Tour de Vézelay. In drie dagen(23, 24 en 25 km) lopen we – door het regionaal park de Morvan – naar Vézelay. Daar blijven we het grootste deel van de vierde dag, om u te laten inspireren door de talloze verhalen die worden verbeeld in de beroemde basiliek van Maria Magdalena. De vijfde dag(25 km) lopen we via de Pelgrimsweg van Vézelay terug naar Anthien: dan volgen we de Jakobsschelp.

Op pad met verhalen: Ieder mens draagt in haar of zijn leven een schat aan verhalen mee, soms onbewust. Die verhalen komen, zo is onze ervaring, al lopende als vanzelf naar boven: op het ritme van uw voetstappen, wanneer andere stemmen in u zwijgen. En als u deze verhalen wilt delen met anderen, en zij met u, dan kunnen we samen rijker en wijzer worden. De verhalen onderweg kan een openingen geven om uw eigen verhaal te vinden, ook omdat verhalen elkaar ten diepste kunnen raken. Wij, Ben en Elza, delen graag verhalen uit andere culturen en andere landen.

Terug

Dagprogramma en praktische zaken
7 dagen, waarvan 2 reisdagen

Dag 1
Aanvang: station Amersfoort 08.00 uur, aankomst in Le Chemin rond 17.00uur

Dag 2
Le Chemin – Lormes – Brazy 23 Km
Vanaf Le Chemin kunt u de heuvel van de Morvan goed zien liggen. U loopt door het landschap dat typerend is voor de Morvan: bossen, meren en kleinschalige weiden en akkers. Deze zijn meestal omzoomd door hagen, boomsingels en muurtjes.

Dag 3
Brazy – Mazignien Coutolles – Chastellux 24 Km
De weg gaat weer verder, door de bossen en velden met het mooie landschap van de Morvan, Onderweg bereikt u het riviertje de Cure. Deze route loopt op met de tour du Morvan.

Dag 4
Chastellux – Saint André en Morvan – camping Saint Père 25 Km
Vandaag volgt u de markering van de GR (grand randonee) 13, in Nederland noemen we het de LAW. Verder volgt u veel het riviertje de Cure, richting Vézelay.

Dag 5
Camping Saint Père – Asquins – Vézelay(Port du Barle) 21 Km (afhankelijk van omstandigheden kunnen we deze route inkorten, om zo voldoende tijd in Vézelay te hebben).
Een mooie afwisselende tocht door dal van de Cure, met letterlijk als hoogtepunten: Tharoiseau en aan de ander kant van de Vallei: Vézelay met de eeuwenlange pelgrimsgeschiedenis van Vézelay vindt u ondermeer in het kruis van Montjoie, de Jacobuskerk van Asquins en in Vézelay. Onderweg door wijngaarden en velden, met prachtige uitzichten. Aankomst in Vézelay, met de bijzondere kerk van Maria van Magdalena. De Timpaan van de kerk is heel bijzonder. Begin van de avond zijn er de bekend vespers gezongen door de nonen. De verhalen van ontstaan en verdieping komt in deze bijzondere plaats als vanzelf naar voren.

Dag 6
Vézelay – Le Chemin – L’ Esprit du Chemin, 24 Km
Vandaag gaat u via de pelgrimsweg vanaf Vézelay terug naar het begin van de Tour, naar Le Chemin. De route gaat weer door het bijzondere oude landschap van de Morvan, zoals afgelopen dagen. Er is deze laatste wandeldag nog de tijd de heerlijke lucht en de mooie vergezichten in je op te nemen, om in de loop van de middag weer in de pelgrimsherberg L’ Esprit du Chemin aan te komen.

Dag 7
Na het ontbijt gaan we op terug tocht naar huis, met een rugzak vol bijzondere herinneringen.
Terugreis: 08.00uur aankomst station Amersfoort ongeveer 17.00 uur

Aantal maximaal: 7 personen, vanwege het vervoer met een klein personenbusje, de overnachtingen in speciale pelgrimsonderkomens.

Deze bijzondere wandelreis gaat door bij minimaal 6 deelnemers, uiterlijk rond 15 juli is dat bekend.

De heen en terugreis: gezamenlijk vervoer met mini busje.
Bagage: We lopen met eigen rugzak en zoals wandelaars en pelgrims weten:
alles wat u thuislaat is meegenomen.
Een paklijstje met advies van inhoud krijg je na inschrijving.

Inclusief: • Begeleiding onderweg door ervaren Gidsen Ben Noorloos en Elza Vis (professioneel verhalen vertelster) • Overnachtingen • Ontbijt • Diner • Pelgrimspas • Route informatie • Heen en terugreis

Exclusief: • Reisverzekering (verplicht) • Annuleringsverzekering • Kosten voor onderweg

Reissom: • € 895,00

sep
3
di
Klankschaal ligconcert optie
sep 3 @ 20:00 – 22:00

KLANKONTSPANNING LIGCONCERT

Een ligconcert is een streling voor lichaam en geest. Je wordt verwend met klanken en geluiden die invloed op je lichaam en je emoties hebben. Het brengt rust en ruimte waardoor je energie makkelijker kan gaan stromen. De ontspannende werking van de klanken nemen je mee op reis en je aandacht richt zich meer naar binnen.Tijdens een Klankontspanning ligconcert maken ik gebruik van akoestische instrumenten. o.a. klankschalen, gong, oceaandrums, sandawa, etc.Een Klankontspanning ligconcert duurt ongeveer 1,5 uur. Je ondergaat het liggend (zitten kan ook), ontspannen en met de aandacht naar binnen gericht. De buitenwereld is wat verder weg, de toegang tot je intuïtieve vermogens verbeteren. Je lichaam en je geest worden aangesproken om tot innerlijke rust te komen.Elke Klankontspanning – ligconcert wordt afgestemd op de aanwezige deelnemers. Het is keer op keer een nieuwe beleving. Na afloop van een klankontspanning – ligconcert nemen we tijd om de ervaringen te delen.

TIP: We raden publiek aan om een matje of dunne matras mee te nemen, zodat men het concert liggend kan worden ervaren en beluisteren.

Het resonatie concert is in centrum De Zin Stationslaan 32,aanvang: 20.00, zaal open 19.30uur;bijdrage inclusief koffie/thee: € 15,–.

sep
9
ma
CAMINO FRANCES
sep 9 – sep 16 hele dag

AMINO FRANCES DE LAATSTE 115 KM VANAF SARRIA
9 t/m 16 sept. 2019

Sarria naar Santiago de Compostela – 7 dagen

Santiago de Compostela Sarria naar Santiago de Compostela
Het oude wandelpad – Pelgrims van over de hele wereld hebben al eeuwen naar Camino naar Santiago gelopen. De aanleiding was/is het graf van de apostel Jacobus, in Santiago de Compostela.

Vandaag de dag, lopen vele de Camino voor religieuze, spirituele redenen, of gewoon voor uzelf en haar natuurlijke schoonheid, zoals de geschiedenis. De “Camino de Santiago” is een reis van uw levenstijd, een unieke ervaring die inspireert, zelfs als de reis voorbij is.

Een van de meest bekende en belangrijke routes is de Camino Frances. Deze start vanaf de Franse-grens. Vanuit alle landen van de wereld lopen de meeste mensen, deze camino, naar Santiago de Compostela.

Dit is de meest populaire gedeelte van de Camino de Santiago. Perfect voor mensen op zoek naar de essentie van de Camino te vinden: een mooie wandeling, lekker eten en wijn, het ontdekken van de lokale gewoonten, ontmoeten mede-pelgrims en genieten van de unieke sfeer van dit alles. U zal het niet snel vergeten deze ervaring!

Ons gedeelte van de Camino de Santiago begint in Sarria en heeft betrekking op de laatste 110 km van de Camino Francés, het vereiste minimum voor het verkrijgen van uw Compostela certificaat. De Camino zal u door bossen, akkers en rustieke dorpjes en paden omzoomd door granieten stenen muren geleiden. Het groene, glooiende landschap van Galicië is een onderdeel van de weg die u elke dag zult lopen. Dit totdat u uw eindbestemming te benaderd: de mythische stad van Santiago de Compostela.

Hier verkrijgt u uw ‘Compostela’ certificaat en ontdek de magie van de oude binnenstad van Santiago, een UNESCO World Heritage Site.

sep
24
di
Klankschaal ligconcert
sep 24 @ 20:00 – 22:00

KLANKONTSPANNING LIGCONCERT

Een ligconcert is een streling voor lichaam en geest. Je wordt verwend met klanken en geluiden die invloed op je lichaam en je emoties hebben. Het brengt rust en ruimte waardoor je energie makkelijker kan gaan stromen. De ontspannende werking van de klanken nemen je mee op reis en je aandacht richt zich meer naar binnen.Tijdens een Klankontspanning ligconcert maken ik gebruik van akoestische instrumenten. o.a. klankschalen, gong, oceaandrums, sandawa, etc.Een Klankontspanning ligconcert duurt ongeveer 1,5 uur. Je ondergaat het liggend (zitten kan ook), ontspannen en met de aandacht naar binnen gericht. De buitenwereld is wat verder weg, de toegang tot je intuïtieve vermogens verbeteren. Je lichaam en je geest worden aangesproken om tot innerlijke rust te komen.Elke Klankontspanning – ligconcert wordt afgestemd op de aanwezige deelnemers. Het is keer op keer een nieuwe beleving. Na afloop van een klankontspanning – ligconcert nemen we tijd om de ervaringen te delen.

TIP: We raden publiek aan om een matje of dunne matras mee te nemen, zodat men het concert liggend kan worden ervaren en beluisteren.

Het resonatie concert is in centrum De Zin Stationslaan 32,aanvang: 20.00, zaal open 19.30uur;bijdrage inclusief koffie/thee: € 15,–.