Scholen

Klankschalen in groep 6 van Basisschool

Klankschalen | ontspanning en rust

Op donderdag 15 maart bracht ik een bezoek aan groep 6. En verzorgde een boeiende demonstratie en het laten ervaren van klankschalen.
In Groep 6 was in de weken ervoor bij het vak natuur, veel geleerd over trillingen. Trillingen zijn in de natuur overal aanwezig. De demonstratie en het laten ervaren van trilling en klank, paste hier naadloos bij.

Klankschalen worden al sinds mensenheugenis gebruikt om met geluidstrillingen ontspanning en rust te brengen bij de mens.
Een grote deel van mijn instrumenten had ik meegenomen, in allerlei formaten. Inclusief een gong en andere instrumenten om regen en de branding van de zee te simuleren.

Ervaring door meester Kees:

Ben vertelde op boeiende wijze over de geschiedenis van klankschalen en over hoe de schalen gemaakt worden. De kinderen mochten ook volop meedoen en zelf de klankschalen aanslaan. Ben vertelde over geluidstrillingen en welke invloeden die op ons kunnen hebben. Slechte en goede. Denk hierbij aan harde muziek of het geluid van machines, maar ook aan het rustgevende effect van sommige geluiden.
Het klapstuk van de ochtend werd gevormd door een klankschaalsessie met meester Jaap.
Ben Noorloos demonstreerde hoe je met klankschalen een gevoel van diepe ontspanning teweeg kan brengen.
Meester Jaap stelde zich beschikbaar als proefkonijn. De klas was er getuige van hoe meester Jaap met gebruik van allerlei klanken tot rust kwam. Het gebruik van de gong was tot vreugde van de kinderen een aantal keren nodig om innerlijke blokkades op te ruimen.
Uiteindelijk kon Meester Jaap de dag innerlijk verfrist en zonder stress vervolgen waarna Ben een klankschaalmassage/concert uitvoerde met de hele klas.
Na anderhalf uur namen we weer afscheid van Ben Noorloos. We hebben ons geen moment verveeld.
Zie ook de website van Zuidwester

Vervolg:

Op andere scholen is het ook mogelijk dit met de kinderen te ervaren. Het is een stukje aanschouwelijk onderwijs.

Via de contactpagina kun je mij bereiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *