Camino Francés 1

Pelgrimsreis Camino Francés 
Léon naar Santiago de Compostela
Vanaf de historische stadskern Léon, ongeveer 300 km lopen naar Santiago de Compostela
18 oktober t/m 2 november 2109 of 25 april – 10 mei 2020

Léon –  Santiago de Compostela 16 dagen – 14 wandeldagen

18 oktober t/m 2 november 2019
of 25 april – 10 mei 2020


De Camino Frances is de route die door de meeste pelgrims wordt gelopen. Pelgrims komen echt overal ter wereld vandaan. Uw start ligt in de oude historische stadskern van Léon, vanaf daar is het ongeveer 300 km naar Santiago de Compostela. De route gaat langs mooie plaatsen zoals Astorga met het bisschoppelijk paleis van Gaudi en de heuvels via het ‘Crus de Ferro’ waar pelgrims, al eeuwenlang hun van thuis meegenomen ‘last’ achterlaten, in de vorm van een steen. Verder brengt de route u via de O Cebreiro Galicië naar Sarria, de startplaats voor de laatste officiële 100 km. Hierna komt u door het mooie Gallische landschap steeds dichter bij het graf van apostel Jakobus in Santiago. Op de laatste dag beklimt u de Monto de Gozo, oftewel de vreugde berg. Vanaf hier ziet u de contouren van Santiago opdoemen. Nu resten de laatste kilometers naar de Kathedraal.

Hier verkrijgt u uw ‘Compostelaat’ certificaat en ontdekt u de magie van de oude binnenstad van Santiago, een UNESCO World Heritage Site.

* compleet verzorgt inclusief vliegreis.

Dag 1 Léon,
Het historische centrum van Léon is een genot voor ieder die van kunst en cultuur houdt. Léon was gedurende de middeleeuwen de hoofdstad van het gelijknamige koninkrijk en een belangrijk handelscentrum en  pleisterplaats voor pelgrims langs de Camino. Een bezoek aan de Pulchra Leonina, de romaanse versie van de sixtijnse kapel is een hoogtepunt hierin. De stad leent zich  uitermate goed om al wandelend over de brede boulevard de pracht en praal van haar vele paleizen, kloosters en pleinen te bewonderen.

Dag 2 Léon – Villar de Mazarife: 21km ± 6u,
Léon achter u latend betreedt u het een vlak landbouwlandschap waar voornamelijk graan, aardappels, suikerbieten en bonen geteeld worden. Vele kleine paadjes en boerenweggetjes voeren u door de velden naar Villar de Mazarife

Dag 3 Villar de Mazarife – Astorga: 29km ± 7,30u,
Onderweg komt u door het prachtige middeleeuwse Hospital de Orbigo, met zijn imposante ridderlijke brug. Na deze gepasseerd te zijn, trekt de Camino de groene heuvels in. Een dag wandelen door dit glooiende landschap met hier en daar groene weiden en boomgaarden, brengt u naar Astorga. Deze stad is ommuurd tijdens het Romeinse tijdperk omdat het een belangrijk handelscentrum was. Een bezoek aan het bisschoppelijke paleis van Gaudi, is meer dan de moeite waard.

Dag 4 Astorga – Rabanal del Camino: 19km ± 5u,
Uw weg begint langzamerhand te stijgen. De route gaat door een velden van brem en heidestruiken en loopt hier en daar door dichte dennenbossen. Op het einde van deze etappe bereiken u het kleine Rabanal del Camino met een aantal mooie barokke kapelletjes en romaanse kerk.

Dag 5 Rabanal del Camino – Ponferrada: 32km ± 7,30u,
Het pad klimt omhoog langs de met heide en struikgewas bedekte velden. Onderweg komt u door het dorpje Foncebadon. Dit was tot een paar jaar geleden verlaten. En werd bewoond door wilde honden, die het op pelgrims hadden gemunt. Dit gedeelte van de Camino geeft u vele mooie uitzichten over valleien en bergen in de streek. Boven bereikt u het bekende pelgrimskruis Cruz de Ferro. Hier laten de vele pelgrims een steen achter die ze meenemen van thuis. Dit als symbool van hun “last” die ze achter zich willen laten. Het kruis staat dan ook op een berg van hier achtergelaten stenen. Hierna komt u bij de herberg van één van de laatste tempeliers. Daarna daalt het pad steil af naar het dal van de Bierzo en de oude tempeliersstad Ponferrada. Hier is de best bewaarde burcht van de tempeliers, die is te bezoeken.

Dag 6 Ponferrada – Villafranca del Bierzo: 23km ± 6u,
Het pad voert u vandaag door het met bergen omringde dal van de Bierzo. De landschappen die u vandaag passeert, bestaan hoofdzakelijk uit akkerbouw. Het is een netwerk van kleine landelijke veldwegen, welke intensief worden gebruikt door de akkerbouwers. Ook wordt hier regelmatig wijn verbouwd dankzij het goede klimaat hier. Zo komen we in het mooie Villafranca del Bierzo aan.

Dag 7 Villafranca del Bierzo – O Çebreiro:28km ± 7u, (700Klim),
Van Villafranca del Bierzo naar de O Cebreiro is de zwaarste etappe van deze gehele reis, met een klim naar het op de top gelegen O Cebreiro. Dit is van 550 naar 1250mtr. Het pad volgt eerst de vruchtbare dal van de Valvace, om daarna via klimpaden steeds verder omhoog te gaan door dichte eiken en kastanje bossen. Het laatste stuk van deze tocht loopt door heide landschap met hele mooie vergezichten. Vooral het laatste gedeelte is het zwaardere stuk , waarna u het oude O Çebreiro bereikt. De oorsprong is duidelijk Keltisch en is in dit bergdorpje duidelijk te zien. Met het bereiken van O Cebreiro passeert u de provinciegrens, u bevindt zich nu in Keltisch Galicië.

Dag 8 O Cebreiro- Triacastella: 21km ± 5,30u,
De weg voert u over de met heide begroeide bergruggen. U geniet van mooie uitzichten en komt langs een pelgrimsmonument. Er komt nog een laatste klim naar het hoogste punt van deze route, de Alto do Polo. Wij hopen dat Jakobus u welgezind is, zodat u geniet van schitterende vergezichten in alle richtingen. Hierna een lange afdaling naar Triacastella, het eindpunt van deze dag.

Dag 9 Triacastella – Sarria: 17Km ± 5u,
De Camino gaat vandaag door de  het smalle dal van de Ouribro naar het monumentale Samos klooster. De kloosterkerk is een voorbeeld van de barokke stroming in Galicië. Uw Camino eindigt vandaag in Sarria. Al eeuwen een belangrijke stopplaats voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. De mooie romaanse kerk is daar nog getuige van. Nu is dit een levendige handelsplaats vooral bekend om de culinariteiten.

Dag 10 Sarria – Portomarin: 23km ± 6u,
De Camino voert u vandaag langs kleine Galicische nederzettingen en kastanje bossen. U loopt over rustige en landelijke weggetjes naar het dorpje Barbedelo. Via de brug over het stuwmeer de Embalse de Belesar wandelt u Portomarin binnen. Portomarin lag vroeger in het dal waar nu het stuwmeer is. De kerk is steen voor steen afgebroken en weer op huidige plaats opgebouwd.

Dag 11 Portomarin – Palas de rei: 23km ± 6,30u,
De Camino vervolgt zijn weg door de beboste heuvels. In het begin loopt u sterk omhoog en daarna meer glooiend, langs een doorgaande weg. Wel met vele bospaden en een mooi landschap.  Onderweg passeert u de mooie gebeeldhouwde romaanse portiek van Eirexe. Palas de Rei, ons eindpunt van vandaag is een stadje van scherpe contrasten.

Dag 12 Palas de Rei – Aruza: 28km ± 7u,
De Camino daalt nu verder door de dichte bossen en groene weides van Galicië. Een oud middeleeuws pad van brede plaveien brengt u naar het leuke dorpje Leboreiro, met zijn mooie romaanse kerk. Na enige tijd passeert u Melide, dat staat bekend staat in Galicië vanwege de culinaire hoogstandjes. Vervolgens steekt het pad verschillende kleine riviertjes over en via een schaduwrijk bospad bereikt u het middeleeuwse dorpje Ribadiso en kort daarna Aruza.

Dag 13 Aruza- Pedrouzo: 18km ± 5,30u,
De Camino volgt weer een netwerk van kleine bospaden en rustige landweggetjes. U komt in de bekende typische eucalyptus bossen, met hun zoete geur. In Sant Irene is een gelijknamige kapel bij een bijzondere bron. U vervolgt uw Camino over een rustige landweg naar Pedrouzo.

Dag 14 Pedrouzo – Santiago de Compostella: 19km ± 5,30u,

De Camino gaat verder met eucalyptus bossen en landweggetjes in de richting van Santiago. U maakt nog een klim rond het vliegveld van Santiago, waar u ook de gemeentegrens passeert. Daarna daalt u af naar de rivier Lavacolla, waar pelgrims zich vroeger wasten alvorens de stad Santiago de Compostela binnen te gaan. De Camino klimt nu nog stevig op naar de top van de Monte de Gozo. Het statige Santiago de Compostela met zijn wereldberoemde Kathedraal, komt nu inzicht en daarmee het eindpunt van deze fantastische reis. Na het bereiken van de Kathedraal gaat u bij het pelgrimsbureau uw Compostellaat halen en wordt u bijgeschreven in het grote register van alle pelgrims.

Dag 15
Na het ontbijt is er gelegenheid de stad te bezoeken. Om 12.00uur is in de Kathedraal de bekende pelgrimsmis, waar uw aankomst met vele andere pelgrims gevierd wordt. Na de middag krijgt u een rondleiding rond de Kathedraal, door uw eigen gids.

Dag 16
Na het ontbijt eindigt deze bijzondere pelgrimsreis, u gaat terug naar huis en neemt deze ontdekking, beleving en ervaring mee op de weg die nu voor u ligt.


Praktische zaken: deze reis is in samenwerking met VNB.nl

Inclusief:
Vlucht Amsterdam Airport Schiphol – Santander of Bilbao en Santiago de Compostela – Amsterdam Airport Schiphol inclusief luchthavenbelasting en veiligheidstoeslagen
Transfer per bus van en naar de luchthavens in Spanje
Vijftien overnachtingen onderweg in herbergen en pelgrims accommodaties
Gids/reisbegeleiding door Ben Onderweg
Alle maaltijden
Pelgrimspaspoort
Boekings- en administratiekosten

Exclusief:
Reisverzekering (verplicht)
Annuleringsverzekering
Reis van uw woonplaats naar de luchthaven v.v.
Indien wijzigingen in de vervoerskosten of verschuldigde (nieuwe) heffingen – zoals bij- voorbeeld brandstoftoeslagen – daartoe aanleiding geven, behoudt VNB zich het recht voor deze door te berekenen aan de pelgrims
Voor vliegreizen die worden uitgevoerd door een lijndienst gelden afwijkende annulering voorwaarden. De annuleringskosten kunt u opvragen bij VNB.

Reissom p.p. € 1.549,00

Voor vragen neem gerust contact met mij op, of meld u direct aan (via de VNB site)