Assisi – Rome

Assisi – Rome,

in de voetsporen van Franciscus

16 mei t/m 1 juni 2020

VNB – Ben…Onderweg

U tocht begint in het schitterende  landschap van Umbrië. U wandelt door akkerlanden en bossen, steekt bergpassen over en  doorkruist verschillende Nationale Parken. Dit stuk van de route, hoe kan het ook anders met een patroonheilige als St Franciscus, staat bekend om zijn prachtige natuur.  Daarnaast passeert u verschillende plaatsen die verbonden zijn met het leven van St Franciscus met de start in Assisi. Op uw pad naar Rieti, in Umbrië trekt de route langs verschillende middeleeuwse stadjes en passeert de indrukwekkende Marmore watervallen. Uw tocht eindigt in het Vaticaan. Door de eeuwen heen vormde dit de belangrijkste pelgrimsroute voor de Fransiscanen op hun weg naar Rome.

Overnachting Assisi.

Dag 1 : Assisi

Aankomst in het middeleeuwse stadje Assisi.

We bezoeken het graf van Franciscus.

Dat is in de onderste kerk. De basiliek bestaat uit twee delen. Een onderste deel en een bovenste deel.

In Assisi kan je naast het Informatiepunt van de Basiliek een pelgrimsbewijs krijgen. Voor de stempeltjes in je pelgrimspaspoort. Dat is overigens niet zo heel moeilijk. Iedere stempel is goed. Een stempel van een hotel, vvv, klooster of basiliek.

Dag 2 : Assisi – Foligno

Wandelafstand bedraagt vandaag 22km, +623 m / -847 m.

Assisi verlaten wij via Porta Perlici daar gaat het pad omhoog naar de Eremo delle Carceri. Over de westelijke flank Monte Subasio, dalen wij verder af. Onderweg passeren wij het voormalige klooster van San Benedetto al Subasio en Sasso Rosso dit is een rots met schitterend uitzicht over de Valle Umbra. Met dalen en klimmen komen wij in Monte Pietrolungo. Hierna gaan we verder naar het middeleeuwse stadje Spello. Verder gaan wij door naar ons einddoel voor vandaag Foligno

Overnachting Foligno.

Dag 3 : Foligno – Castello di Campello

Wandelafstand bedraagt vandaag 20km, +214 m / -220 m.

Vanuit Foligno, volgen wij de rechte weg omlaag naar San Eraclio. Waarna wij verder gaan over de land weggen door de olijfbomen naar het dorpje Matigge. Vervolgens gaan we via een aantal kleine plaatsjes. Waarna we klimmen naar het klooster van San Martino. Onderweg hebben we mooie uitzichten, we bereiken dan het oude stadje Trevi. Hier dalen we af naar het klooster van Madonna delle Lacrime. Over de rand van de Monte Padrafitta lopen wij naar Castello di Campello.

Overnachting Castello di Campello.

Dag 4 : Castello di Campello – Spoleto

Wandelafstand bedraagt vandaag 21km, +545 m / -415 m.

Over de land weggen, lopen wij via enkele dorpjes, waarna wij op een zandpad komen. We lopen naar beneden door de olijfgaarden en komen vervolgens in het leuke dorpje Poreta met kasteel, dat dezelfde naam draagt. We wandelen verder door het dal naar Spoleto, Spoleto heeft een schitterende kathedraal.

Overnachting Spoleto.

Dag 5 : Spoleto – Ceselli

Wandelafstand bedraagt vandaag 16 km, +1140 m / -1220m.

In Spoleto wandelen we omhoog naar de bijzondere brug, Ponte delle Torri. Daarna gaan we over een steil paadje omhoog naar het Fransiscaner kapelletje van Monteluco. We blijven nog klimmen door bossen en velden tot op de pas van Forca delle Porelle. Vanaf daar begint de afdaling door de bossen. We trekken hier de provincie Terni in. Onderweg komen wij door een aantal stille dorpjes waarna wij Ceselli bereiken.

Overnachting Ceselli.

Dag 6 : Ceselli – Arrone

Wandelafstand bedraagt vandaag 15 km, +470m / -500 m.

Na de oversteek van de brug, rivier de Nera, volgen wij de landelijke weg. Deze kronkelt langs de rivier en de bergen. Het eerste dorpje dat wij tegenkomen is Colleponte. Aan de overkant van de rivier ligt Macenano. Verder gaan wij over een zandpad, het brengt ons naar Precetto. Het dal wordt hier een brede riviervlakte. Wij gaan langs de rivier verder naar Arrone.

Overnachting Arrone.

Dag 7 : Arrone – Piediluco

Wandelafstand bedraagt vandaag 13km, +500 m / -345 m.

Het eerste deel vandaag is vrij kort naar Castel di Lago. Daarna volgen wij de rivier, het is een rustige landweg tot aan Collestatte Piano. Wij passeren de watervallen van Marmore, we lopen er dicht langs. Via een steil pad brengt het ons omhoog tot de top van de watervallen en dorpje. We volgen nu de rivier Velino naar het Piediluco meer. Aan de ander kant van het meer ligt gelijknamige dorpje. We lopen alleen om het meer heen, dit is voor vandaag onze eindbestemming.

Overnachting Piediluco.

Dag 8 : Piediluco – Poggio Bustone

Wandelafstand bedraagt vandaag 22km, +1205 m / -890 m.

We starten met het oversteken van de grens met de Lazio. We gaan omhoog naar het oude en middeleeuwse Labro. We moeten een steil pad omhoog naar Labro. Labro is een middeleeuw dorpje. Het blijkt dat daar vooral Pelgrims wonen. Je waant je in een ver verleden.De weg heet de Cammino di Francesco en is met gele aanduidingen gemarkeerd. Alleen in de plaatsjes zelf niet te zien. Onderweg gaan we omhoog tot de heilige eik. We zijn nu aan het begin van het doorsteken van de Reatini gebergte. Onderweg komen we door het dorpje genaamd Morro Reatino. Verder gaan we over kleine bergpaadjes met prachtige vergezichten over de Valle Santa. De weg vervolgend komen we bij de St Franciscus berk (1100m) met bij behorende kapel. Daarna gaan we naar beneden via een klein dorpje Cepparo, waar veel herders verblijven. Over de randen van de Monte Rosato lopen we naar Poggio Bustone.

Overnachting Poggio Bustone.

Dag 9 : Poggio Bustone – Rieti

Wandelafstand bedraagt vandaag 17km, +90 m / -415 m.

We beginnen de dag met een klim tot de kapel, Sacro Speco. Daarna gaan we via een pad wat ons brengt naar klein plaatsje Poggio Bustone. Vervolgens na het plaatsje gaan we door bossen en weiden over op de bergrand. Onderweg bereiken we het oude en bijzonder gelegen stad Cantaliceen. Daar dalen wij af naar heiligdom van San Felice all’acqua. Deze heeft een bijzondere geneeskrachtige bron. Vervolgens gaan we door de bossen tot we Rieti bereiken.

Overnachting Rieti.

Dag 10 : Rieti – Poggio San Lorenzo

Wandelafstand bedraagt vandaag 22km, +555 m / -475 m.

Onze dag begint bij kathedraal, San Maria. Waarna we de rivier Velino oversteken. Door een smal dal lopend komen we lang bronnen Fonte Cottorella, deze hebben een helende werking. Door een drooggevallen waterbedding gaan we naar een Romeinse brug, Ponte del Sambuco. Daar klimmen we sterk omhoog het dal uit naar Osteria di Colonnetta. Aan de andere kant gaan we naar beneden sterk het dal in, deze weg draagt de naam, Via Quinzia. Deze Via leidt ons naar klooster van Collina del Sacro Cuore. Verder wandelend over landwegen tussen olijfgaarden en door bossen komen we in Poggio San Lorenzo.

Overnachting Poggio San Lorenzo.

Dag 11 : Poggio San Lorenzo – Ponticelli

Wandelafstand bedraagt vandaag 20km, +615 m / -755 m.

De dag begint door grote wijngaarden. Vervolgens gaat het pad naar beneden we lopen door de heuvels van de Sabina. In Monteleone Sabino komen we bij een archeologische complex, Trebula Mutuesca. De oude romaanse kerk van Santa Vittoria als ook van Poggio Moiano liggen op onze route. Door lopend door landerijen bereiken we het plaatsje Ponticelli. In Ponticellie, het kasteel van Orsini ligt er hoog boven.

Overnachting Ponticelli.

Dag 12 : Ponticelli – Monterotondo

Wandelafstand bedraagt vandaag 28km, +600 m / -675 m.

We starten de dag met wandelen door de heuvels tot Osteria di Ponticelli. Hier steken we de grens van de provincie Rome over. Door de heuvels, op en af, gaan we verder. We lopen over een landweg tot we de stad Montelibretti bereiken. We gaan dan door het landschap van de Tiber. Onderweg lopen we Via Nomentana en langs La Muraccia, een klein meer. Daarna komen we in Monterrondo.

Overnachting Monterotondo.

Dag 13 : Monterotondo – Montesacro.

Wandelafstand bedraagt vandaag 24 km, +445m / -675m.

We starten vandaag in een glooiend landschap met velden. Door het plaatsjes Valle Ricca, hier bereiken we de gemeentegrens Rome. Verder lopend langs en door olijfgaarden komen we door Parco della Marcigliana. Dit is de rand van Rome. Via landwegen komen we bij mondaine Montesacro.

Overnachting Montesacro.

Dag 14 : Montesacro. – Rome

Wandelafstand bedraagt vandaag 18 km, +240m / -235 m.

We starten onze laatste wandeldag vanaf de Via della Bufalotta en de Viale Adriatico, vervolgens de Piazza Sempione. Dan over de brug met rivier de Aniene. Hier gaan we langs de rivier over een voetpad naar de Ponte Milvio. Daar steken we de Tiber over verder over voetpad naar de Ponte Sant’Angelo. Daar gaan we omhoog naar Castello Sant’Angelo en daalt via de Via della Conciliazione af naar het Sint Pieters Plein in het hart van het Vaticaan.

Overnachting Rome.

Dag 15 : Rome

Praktische zaken: deze reis is in samenwerking met VNB.nl

Inclusief:
Vlucht visa-versa Amsterdam Airport Schiphol – Rome en transport naar Assisi –
Amsterdam Airport Schiphol inclusief luchthavenbelasting en veiligheidstoeslagen
Alle overnachtingen
Alle maaltijden
Pelgrimspaspoort
Gids/reisbegeleiding door Ben Onderweg
Boekings- en administratiekosten

Exclusief:
Reisverzekering (verplicht)
Annuleringsverzekering
Reis van uw woonplaats naar de luchthaven v.v.
Indien wijzigingen in de vervoerskosten of verschuldigde (nieuwe) heffingen – zoals bij- voorbeeld brandstoftoeslagen – daartoe aanleiding geven, behoudt VNB zich het recht voor deze door te berekenen.
Voor vliegreizen die worden uitgevoerd door een lijndienst gelden afwijkende annulering voorwaarden. De annuleringskosten kunt u opvragen bij VNB.

Reissom p.p. € 1.999,00

Voor vragen neem gerust contact met mij op, of meld u direct aan (via de VNB site)