Naar de startpagina

  • 2016.jpg
  • front 4.jpg
  • Voeten.jpg


De route:
De route naar Fatima in Portugal, gaat over de Caminho Portugues. Wij starten deze in Santiago de Compostela, waar de pelgrimsroutes allemaal samenkomen en vertrekken. Onze pelgrimsroute naar Fatima, heeft dus Santiago als vertrekpunt.  De route naar Portugal heeft de naam Caminho Portugues of Via Lusitana.
De totale afstand bedraagt ca. 635 kilometer De route is redelijk vlak, waarbij het hoogste punt op ca. 425 meter ligt. Tijdens deze pelgrimsreis naar Fatima, zullen wij ca. 320Km hiervan afleggen. Onze pelgrimswandeling, zullen wij na een transfer, starten in het mooie historische Ponte de Lima, in Portugal. 

Dag 1. Reisdag;
Amsterdam naar Santiago de Compostela

Dag 2. Verblijf in Santiago de Compostela, acclimatiseren en deelname aan de pelgrimsmis 

Dag 3. Transfer naar Ponte de Lima, in Portugal en eerste wandel etappe
Ponte de Lima - Balugaes: 17km,
Dit Middeleeuwse stadje met prachtige oude brug over de Rio Lima is het startpunt van deze etappe. Uw tocht gaat door het boerenlandschap van de Minho. U wandelt door de wijngaarden en passeert een aantal kappelletjes op uw tocht naar Balugaes.

Dag 4 Balugaes - Barcellos: 17km, 
We wandelen tussen de akkers en wijngaarden naar boven om vervolgens door eucalyptus bos af te dalen. We steken hier de Rio Neiva over via het prachtige middeleeuwse bruggetje. Naar het in de wijngaarden gelegen Ponte das Tabuas. Met een klim naar de top van de Alto de Portella. Al snel aan een afdaling naar het schitterende Barcelos met schitterende plazas en unieke ovale Templo de Bom Jesus is tevens ons eindpunt voor vandaag.

Dag 5 Barcellos - Arcos:  23km, 
Vanaf de unieke ovale Templo de Bom Jesus is ons startpunt voor vandaag. Vanaf Deze oeroude stadje steken we na romaanse kathedraal, middeleeuwse brug over. En klimmen we via de voorstad het dal uit. Hierna beginnen we aan een klim van deze Camino naar de top van de Alto de Muher. Via rustige landweg brengt ons naar het oude stadje Sao Pedro de Rates met prachtige romaanse kerk en barokke herenhuizen. Komen we in Arcos.

Dag 6 Arcos – (Maya) Porto: 22km, 
Vanaf het lieflijke dorpje Arcos het beginpunt van deze etappe. Via rustige landelijke wegen en klinkerstraatjes loopt u verder zuidwaarts. Naarmate u de agglomeratie van Porto steeds dichter bereikt, laat u het platteland van de regio Duoro achter u. U wandelt door de groene velden en langs de vele wijngaarden van deze streek, af en toe doorkruist u een eucalyptus bos. Een korte transfer met de metro brengt u vanaf Maya naar het centrum van Porto. 

Dag 7 Porto - Sao Joado de Madeira: 34 km, 
Via de brug over de Douro, verlaten u het centrum van Porto. De brug is een ontwerp van Gustave Eiffel, de ontwerper van de Eiffeltoren in Parijs. Op de brug heeft u een prachtig uitzicht over de stad, de huizen langs de rivier en de rivier zelf. Na een pittige afdaling loopt u naar het zuiden. Na ca. 5 Km ziet u in de verte de zee. En komt u in Laborin. 

Na het verlaten van dit dorp lopen we over een Romana Calzada. De weg gaat behoorlijk steil omlaag. Langs de weg .Voor Grijo loopt u van het ene in het andere dorp. Greijo is een wat grotere plaats. U loopt via een steile weg het dorp in, Sao Joado de Madeira is uw doel voor vandaag.

Dag 8 Sao Joado de Madeira - Albegaria A Velha 29 km
Vanuit Sao Joad de Madeira gaat u richting Travanca. In de stad komt u bij  in Santiago de Riba-Ul. Deze kerk, die in dit dorp staat, is vernoemd naar, hoe kan het ook anders, naar St. Jacobus. In de gevel staat in een nis een beeld van St. Jacobus. Onderweg komt door Oliveira de Azemeis, wat een tamelijk grote stad is. Langs de weg ziet u een oude horreos (graanopslag) staan. In Galicië zijn deze alom bekend. Verder komt u door Branca langs de kerk. Er staat een kapelletje met een kruisbeeld. Er zit glas en een hekwerk voor het beeld. Het is een erg mooi kruisbeeld van natuursteen. Het natuursteen is verweerd. Vandaar de glasbescherming. Voor u Albegaria A Velha  binnenkomt goot u via een zandpad door eucalyptusbossen.

Dag 9 Albegaria A Velha – Agueda: 17 km 
Als u Albergaria uitloopt bent u meteen al in het bos, dit bos met eucalyptusboom. Het is een bos met alleen eucalyptusbomen. De bomen zijn over het algemeen erg jong en staan in rijtjes. U loopt naar de plaats Serem. Verder loopt u van dorp naar dorpje. Midden Portugal is vrij dicht bevolkt. Na een flinke afdaling komt langs de rivier en gaat links af. U loopt door de stad Agueda, naar de brug over de Rio Agueda. 

Dag 10 Agueda – Mealhada: 25km 
De stad uitlopen via een industriegebied, daarna door een eucalyptusbos.We gaan op weg naar Brejo.  Onderweg ziet u hier regelmatig zuiltjes met de straatnamen in Azulejosstijl. U loopt afwisselend door een stukje bos en door kleine dorpjes. Verder komt u door Avellas de Caminho en Anadia, als wat grotere plaatsen. 

Dag 11 Mealhada – Combria: 23Km 
Tussen het riet loopt u de stad uit. Als u nadat het reit stopt ziet u de stad achter u en heeft u een mooi gezicht op Mealhada. U loopt door de bossen verder over een pad door een eucalyptusbos. Onderweg passeert u het dorpje Lendiosa. Het dorp is een straat met alleen hele mooie, grote huizen.  Verder loopt u door Mala. U komt door een gehucht met de mooie naam Sargento Mor. Het is te zien, dat het land hier vruchtbaar is, want al het land is in gebruik als landbouwgrond. Er staat maïs, aardappelen en diverse groenten.

Dag 12 Combria - Condeixa de Nova: 20Km
Combria, is een stad met vele mooie gebouwen en kerken. Vooral de Cathedraal Santa Klara is het bezoeken waard. Coimbra is een universiteitsstad. Er leven ca. 20.000 studenten. De stad heeft ca. 80.000 inwoners. U verlaat Combria over de brug Puente de Santa Clara, die de rivier Rio Mondego overspant. De weg blijft klimmen, aan de rand van de stad ziet u een nieuwe weg wordt aangelegd. Zelfs een eeuwenoud aquaduct moet eraan geloven. Er wordt gewoon 15 meter tussenuit gezaagd voor de nieuwe weg. Na Antalhol gaat u richting. Cernache, geniet van de omgeving. Wel moeten er flink geklommen en gedaald worden. U loopt afwisselend door natuurgebied en komen diverse plaatsjes als Cruz dos Moroucos, Orelhude. 

Dag 13 Condeixa de Nova – Ansiao: 30Km
U loopt het dorp uit, als u na een tijdje achterom kijkt ziet u in de verte Condexia a Nova liggen. U komt door de gehuchten Poco en Fonte Conberta. Daarna komt u in een prachtig natuurgebied met erg mooie vergezichten. Wat u ziet is zo mooi, bijna niet te beschrijven, Geniet ervan. Alle hellingen zijn begroeid met vegetatie richting Santiago da Guarda, u passeert een kapelletje. U loopt Ansiao binnen over een bospad, met de bekende bomen. Bij de naaldbomen ziet u dat een stuk schors is verwijderd en in dit gedeelte een opvangbakje aangebracht om hars op te vervangen. Deze hars wordt o.a. gebruikt voor het maken van kunsthars. 

Dag 14 Ansiao – Caxarias: 30Km
Bij het verlaten van Ansiao, loopt u weer door een paar dorpen. Langs de weg ziet u een paar mimosabomen staan. Ze staan mogelijk in deze tijd volop in bloei. Meestal staat de Mimosa vanaf eind augustus in bloei. Ook de eucalyptus wordt hier aangeplant. In de buurt van Almoster kunt u het klokkengelui horen en ziet u even van de weg een heel moderne, witte kerk staan. Strak van vorm en ook wit, naast de kerk staat een mortuarium in dezelfde stijl u komt in de plaats Arneiro. Hier staat een bijzondere kerk, of deze open is, is altijd afwachten. Verder komt u door de plaats Malaguarda. Verder komt u door Perucha en/of door Cardal. 

Dag 15 Caxarias - Fatima:19Km
Caxarias, met een nieuwe kerk, welke u normaal kunt bezichtigen. Het gebied links en rechts van de weg is heuvelachtig en wisselend. Soms liggen er akkers, maar meestal staan er struiken en bomen. De huizen langs de weg zijn hier mooi en vaak wit geschilderd, soms met plinten of vlakken in een andere felle kleur. U komt door enkele dorpen, zoals Paverra, Tomaris en Cardal. De dorpen lopen bijna in elkaar over. Verder komt door het dorpje Ventlharia. 

Dag 16 Fatima
Bezoek aan heiligdom en deelname aan vieringen.

Dag 17 Thuisreis

Tips:
woorden als “dank je wel” zijn in het Portugees, “obrigado m/v obrigada”. De mensen zijn over het algemeen erg vriendelijk .’s Morgens zeggen ze “Bom Dia” en ’s middags “Bom Tardes”.

Praktische gegevens:
Kunt u deelnemen aan deze reis?
Ben...Onderweg/VNB maken u erop attent dat voor deelname aan de belevingsreis een goede algemene conditie, uithoudingsvermogen en voldoende wandelervaring noodzakelijk zijn. De belevingsreis valt in de categorie ‘Stevige wandelingen’. Stevige wandelingen door steden, velden en bergen over begaanbare paden met mogelijk een steile klim en/of afdaling. Tijdens de belevingsreis wordt u begeleidt door wandelcoach Ben Noorloos van Ben Onderweg. 


Minimum aantal deelnemers 
Het minimum aantal deelnemers voor deze reis bedraagt 10 personen. Het maximum is 12 personen. U hoort uiterlijk 4 weken voor vertrek als de reis niet door kan gaan. 
Er wordt tijdens deze reis gebruik gemaakt van eenvoudige accommodaties met gedeelde slaapkamers. 

Reissom € 1599,00
Inclusief 
· Ochtendvlucht van Amsterdam naar Santiago met Iberia inclusief alle toeslagen en één stuk ruimbagage per persoon 
· Middagvlucht van Porto naar Amsterdam met TAP inclusief alle toeslagen en één stuk ruimbagage per persoon 
· Alle transfers zoals beschreven in het programma 
· Bagagevervoer voor de af te leggen wandeletappes 
· Zeventien nachten verblijf in verschillende eenvoudige accommodaties met gedeelde slaapkamers op basis van volpension 
· Reisleiding door Ben Onderweg 
· Calamiteitenfonds 
· Pelgrimspaspoort
· Reis- en toeristenbelasting 

Exclusief 
· Consumpties 
· Reis- en annuleringsverzekering 
· Eventuele entreegelden buiten het gestelde programma 
· Eventuele transfers buiten het gestelde programma 
· Indien wijzigingen in de vervoerskosten of verschuldigde (nieuwe) heffingen – zoals brandstoftoeslagen – daartoe aanleiding geven, behoudt VNB zich het recht voor deze door te berekenen aan de pelgrims. 
· Voor vliegreizen die worden uitgevoerd door een lijndienst gelden afwijkende annuleringsvoorwaarden. De annuleringskosten kunt u opvragen bij VNB.

Wandelreizen

Aanmelden | Wandelvakanties met inhoud | Hoofdreiziger | Medereiziger

Agenda

2017

sept
27

9:00 27-sept - 10:00 13-okt

2018

jan
9

09-jan - 13-jan

Weblinks

MELD U AAN VOOR

DE NIEUWSBRIEF

 

en blijf op de hoogte van
nieuwe 
reizen en
aankomende activiteiten